Германската икономика може да се размине с рецесията

Производството в страната се повиши с 0.3% през август

Германската икономика може да се размине с рецесията

Снимка: Pixabay

Германското промишлено производство отчете неочакван ръст през месец август, като нарасна с 0.3% при очаквания за спад от 0.1% на месечна база, показват данните на германския статистически институт, цитирани от Reuters.

Повишението в нивата на промишленото производство идва от производството на медждинни и капиталови стоки, съобщи Министерството на икономиката. Германският производствен сектор насочен към износа вече е в рецесия, което беше и причината местната икономика леко да се свие през второто тримесечие. Според прогнозите на икономистите може да се очаква още едно леко свиване през периода юли-септември.

Несигурността в икономическия сектор в Германия беше породена от предстоящия Brexit и световните търговски спорове. Това от своя страна започва да влияе на пазарът на труда в Германия, който може да се счита за гръбнакът на икономиката, тъй като износът отслабва, се казва още в публикацията.

„Като се има предвид, че индустриалното производство ни дава задълбочен поглед върху икономическото развитие през третото тримесечие, би могло да се счита, че германската икономика може и да се размине с рецесията“, пише в бележка Томас Гитцел от VP Bank.

През месец юли също беше отчетен спад в германското производство с 0.4%, което обаче е повишение в сравнение с предишната статистика, когато спадът беше в размер на 0.6%.

 

Коментари: 0