Лондон няма да обмитява 88% от вноса си при „твърд“ Brexit

Страната днес преразгледа митническия режим, който би влязал в сила в случай на отцепване от ЕС без споразумение

Лондон няма да обмитява 88% от вноса си при „твърд“ Brexit
Великобритания днес преразгледа митническия режим, който би влязъл в сила при излизане на страната от ЕС без споразумение. Според ревизираните правила 88% (по парична стойност) от вносните продукти ще може да се импортират без мита, пише Reuters.

Стремейки се да балансира между необходимостта потребителските цени да останат ниски и да не бъде унищожен бизнесът на британските производители, Лондон също така заяви, че според новия режим с митнически изключения, могат да се правят незабавни промени в граничните правила – от ден за ден.

„Обединеното кралство е свободна търгуваща страна и британският бизнес е в силна позиция да се конкурира в отворена среда със свободна търговия“, заяви британският министър по търговската политика Конър Бърнс.

Остават само 23 дни до крайния срок за излизането на Великобритания от ЕС и тъй като няма изгледи да Лондон и Брюксел да постигнат споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения след Brexit, правителството на премиера Борис Джонсън засилва подготовката за т.нар. „твърд Brexit”.

Лондон публикува за пръв път временен митнически режим преди първоначалната дата за Brexir в края на март тази година. Ревизираният днес план, който е редактиран въз основа на обратна връзка от британската индустрия, понижава митата върху превозните средства, налага мита върху някои дрехи и коригира митата върху биоетанола, за да осигури на британските производители едно гориво, което е важно за критична национална инфраструктура.
Коментари: 0