Германски фирми печелят милиони от бежанците

Частни компании разработиха нов бизнес с приютите за мигранти

Германски фирми печелят милиони от бежанците

Обслужването на бежанците във временните приюти в Германия се превърна в доходоносен бизнес за техните собственици. През изминалата година правителството на страната е отделило 20 млрд. евро за това и значителна част от тази сума е за частни компании и предприемачи, които се занимават с лагерите.

Пристигането на над 1 милиона бежанци в Германия се превърна в най-сериозната криза за страната от 1990 година насам. Това постави значителна тежест върху социално-осигурителната система на страната и местните власти, които приемат пристигащите хора, като им предоставят храна, подслон и помощ, за да се интегрират в обществото.

Въпреки това някои германци са успели да използват тази ситуация в своя полза. За прием и обслужване на бежанци през 2015 година германските власти отпуснаха 20 милиарда евро. Голяма част от средствата отидоха в частни фирми: строителни, които издигат приюти, кетъринг фирми, които доставят храна, собственици на складове, спортни зали, хангари, хостели , хотели и др.

Компанията на Раиф Кухрит оперира три убежища за бежанци в Берлин. В приютите са настанени 530 души. Кухрит много хвали политика с отворени врати към бежанци, която провежда германският канцлер Ангела Меркел. "Това се превърна в моя работа. Аз живея от доходите на този бизнес и целият ми персонал също“, споделя той. Кухрит е един от стотиците представители на новия предприемачески бизнес - управител на приюти за бежанци.

Неговата компания Die Akzente-Sozial получава € 25 на ден за поддържане на един бежанец. И те се превръщат в почти 5 милиона евро годишно. Но печелившият бизнес на Кухрит е доста скромен в сравнение с други играчи на новия пазар.

Така фирма European Homecare управлява повече от 100 приюти в цяла Германия. В тях живеят около 20 хиляди бежанци. И ако през 2013 г. приходите на компанията са били 17 милиона евро, след това през 2015 г. тя вече е достигна 100 милиона евро.

Кухрит няма намерение да се отказва от своята работа, защото по мнението му тази индустрия има надеждно бъдеще. „През следващите 5-10 години бежанците ще става още повече, смята той. По света сега се случват всякакви кризи, така че този бизнес ще се търси дълго“, коментира управителят на приют за бежанци. 

Коментари: 0