Германското правителство върви към намаляване на прогнозата за икономиката

Забавянето на глобалното търсене удря двигателя на икономическия растеж - износа

Германското правителство върви към намаляване на прогнозата за икономиката
400 ~ 1 мин. четене
Германското правителство ще намали наполовина прогнозата си за икономическия растеж през 2019 г., съобщи правителствен източник пред Reuters днес. Това намаление би отразило задълбочаващото се забавяне, свързано с рецесията в производствения сектор.

Източникът на агенцията е заявил, че германското правителство, което ще публикува официалната си пролетна прогноза следващата седмица, вече очаква икономиката да нарасне с едва 0.5%. Това е значително под обявеното наскоро ниво от 0.8%, прогнозирано от водещите германски икономически институти.

Министерството на икономиката заяви, че германските производители, зависими от износа, вероятно ще продължат да усещат проблеми заради намаляващите поръчки от чужбина и че най-голямата икономика в Европа получава тласък главно от вътрешния пазар.

Според министерството на икономиката има възможност секторите на услугите и строителството може да компенсират част от проблемите в индустрията.

Нерешените търговски спорове, несигурността, свързана с планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и забавящата се световна икономика ограничиха външното търсене на германски стоки и засегнаха германските производители. Това доведе до свиване на производствения сектор и до забавяне на цялата германска икономика, която не влезе в рецесия през нито една година след кризата.

Правителственият източник е заявил, че министърът на икономиката Питър Алтмайер очаква възстановяване на растежа през 2020 г. до 1.5%.

Германската икономика дава разнопосочни сигнали. Услугите и строителството остават в добра форма. Индустриалният сектор преминава през слаба фаза поради забавянето на световната икономика, се казва в месечния доклад на министерството на икономиката.
Коментари: 0