Гласът на ДПС за плоския данък спасил кабинета

Принципни и важни за икономиката въпроси не могат да бъдат взети без движението, хвали се Петър Чобанов

Няма как без права и свободи

Гласът на ДПС за плоския данък спасил кабинета

Снимка: БГНЕС

168 ~ 2 мин. четене

Бившият финансов министър в правителството на Пламен Орешарски Петър Чобанов заяви, че ДПС подкрепи ГЕРБ за запазването на плоския данък, може да се окаже, че е спасено "едно крехко правителство".

Чобанов е на мнение, че четирите партии, които подкрепят правителството, е можело да се разделят по важни принципни въпроси, сред които е и плоският данък.

"Принципни и важни за страната и икономиката въпроси не могат да бъдат взети без ДПС. Плоският данък е доказателство за това, че за едно дясно и реформаторско правителство е много важен. Ако това не се беше случило, щеше да има много колизии", смята бифшият финансов министър. Той припомни, че ДПС е подкрепило въвеждането на плоския данък още, когато той е въведин в правителството на тройната коалиция.

Чобанов обясни, че ще подкрепи ГЕРБ и за цесиите в КТБ, ако законовите промени не са противоконституционни и са юридически издържани. ДПС обаче няма да подкрепят и актуализацията на бюджета актуализацията. "Как да я подкрепим като служебният кабинет преразпредели значителен финансов ресурс, трябва ли да подкрепим масрафа на някой друг", каза Чобанов.

Бившият финансов министър е категоричен, че отговорност за състоянието на КТБ има банковият надзор в БНБ, който е трябвало да бъде наясно, че освен с разрастването на банката в нея имало и "недопустими бизнес практики".

Относно актуализацията на бюджета Петър Чобанов заяви, че трудно ще намерим подобен пример в стопанската история не само на България – правителство, което е в оставка на практика да внася актуализация на бюджета.

"Така поех експертната си отговорност - да призная, че приходите тази година няма да се изпълнят. Оценката бе, че няма да се изпълнят с 500 млн. лв. Сега недостигът се увеличи в бюджета, вече е от 1 млрд. лв.," заяви бившият финансов министър.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg