Глобалните цени на храните достигнаха 6-годишен връх

Скокът заплашва да стимулира по-широката инфлация

Глобалните цени на храните достигнаха 6-годишен връх

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Глобалните цени на храните достигат шестгодишен връх през декември и вероятно ще продължат да се повишават през 2021 г., увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, докато гладът в световен мащаб нараства, пише Bloomberg.

Измерителят на Организацията на обединените нации за цените на храните се повишава с 18% от май насам, тъй като неблагоприятните метеорологични условия, правителствените мерки за защита на доставките и силното търсене помогнаха за нарастване на цените на селскостопанските стоки от зърнени култури до палмово масло. А вероятно те ще се повишат допълнително, заявиха от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН.

Скокът заплашва да стимулира по-широката инфлация, която би затруднила централните банки да осигурят повече стимули за укрепване на икономиките, като същевременно раздвижва спомените за кризата с цените на храните преди десетилетие. Това е лоша новина за потребители, чиито доходи са намалени от кризата от Covid-19, и добавя към опасенията относно глобалната продоволствена сигурност, която е засегната от конфликти и влошените метеорологични условия.

В този момент виждаме повече фактори, които тласкат световните цени на храните нагоре“, каза Абдолеза Абасиан, старши икономист във FAO.

Фючърсите върху царевицата и соята достигат най-високите си пазарни стойности от шест години насам, тъй като сушата заплашва културите в Южна Америка по време на нарастващо китайско търсене, докато цената на палмовото масло - използвано в около половината от всички стоки в супермаркетите – отчита почти 10-годишен връх.

Протекционистичните мерки също увеличават пазарната стойност на продукцията, като аржентинските фермери планират протестна стачка, след като правителството прекрати лицензите за износ на царевица, докато пшеничният гигант Русия ще ограничи износа на зърно от средата на февруари, за да укроти инфлацията на храните.

Икономическото възстановяване в някои части на света вероятно ще подхрани потребителските разходи и търсенето на храна, като метеорологичните рискове и ограниченията за износ от някои доставчици на зърно ще повишат още цените в краткосрочен план“, каза Абасиан.

Загрижеността за климатичните условия, правителствената намеса и силният износ за Китай може да движат селскостопанските пазари през тази година, смятат от Rabobank International. "Цените на соята станаха толкова високи, че светът ще трябва да регулира търсенето", каза тази седмица Джо Стоун, ръководител на веригата за доставки и корпоративна търговия на земеделски стоки Cargill.

Индексът на цените на храните на FAO се е повишил през последните седем месеца, като годишните цени се намират на най-високите си средни стойности за последните три години. И все пак разходите остават доста под пиковете си през 2008 и 2011 г., когато покачващите се цени причиниха политическа и икономическа нестабилност по света, както и забраните за износ на зърно.

Коментари: 0