Глобалните емисии на CO2 са рекордно високи през 2018 г.

Ето кои държави имат най-голям принос за това

Глобалните емисии на CO2 са рекордно високи през 2018 г.

Снимка: Pixabay

Въпреки повишените призиви за намаляване на глобалните емисии в светлината на изменението на климата, свързаните с енергията емисии на въглероден диоксид в световен мащаб са нараснали с 1.7% през миналата година, достигайки рекордно високо ниво, според Международната агенция по енергетика. Това е най-големият темп на растеж, наблюдаван от 2013 г. насам. 

Докато в Европа емисиите намаляват, те се покачват в големите икономики като САЩ, Китай и Индия. 

Въглищата, особено в Азия, играят значителна роля в увеличението. В същото време си струва да се отбележи, че според данните за 2017 г. САЩ все още произвеждат два пъти повече въглероден диоксид на глава от населението спрямо Китай и почти девет пъти повече от Индия, подчертавайки увеличеното въздействие върху околната среда от по-високия жизнен стандарт. 

Всичко това означава, че целта на Парижкото споразумение за климата да ограничи увеличаването на глобалната температура до 1.5 °C може да си остане само мечта, ако потреблението на енергия в световен мащаб не се промени, пише "Форчън".

Данните показват най-големите ръстове по региони и държави. Вижда се, че в Индия, САЩ и Китай увеличението на вредните емисии е най-голямо.В Топ 10 на държавите с най-много емисии на въглероден диоксид като абсолютна стойност водач е Китай, следван от САЩ и Индия, Русия и Япония.Също в Топ 10 са Германия, Южна Корея, Иран, Саудитска Арабия и Канада.
Коментари: 0