Goldman: Потреблението на петрол ще падне с още 25% тази седмица

Мащабът на петролната криза ще промени трайно енергийната индустрия

Goldman: Потреблението на петрол ще падне с още 25% тази седмица

Снимка: БТА

2024 ~ 1 мин. четене
Коронавирусът удря търсенето на петрол с по-бързо темпо, отколкото някой е предвиждал, а производството на САЩ, Русия и Канада е най-уязвимо. В доклада на Goldman Sachs Group, цитиран от Bloomberg, се посочва, че потреблението ще спадне с нови 26 млн. барела дневно през тази седмица, което представлява 25% спрямо потреблението през миналата седмица.

Причината за този безпрецедентен срив са по-затегнатите мерки срещу разпространението на заразата, които вече въздействат на 92% от световния БВП, заявяват анализаторите на банката Джеф Кюри и Деймиън Кървалин. Най-малко 900 хил. барела на ден стоят неизпомпани в петролните кладенци, като броят им расте с всеки изминал час.

„Крайният размер на тези неизпомпани обеми, които все още не са известни, вероятно ще промени трайно енергийната индустрия и нейната геополитика“, коментират анализаторите. „Цените на суровината, идваща от сушата, се насочват надолу и в крайна сметка ще създадат инфлационен шок за доставките на петрол, тъй като голяма част от производството там ще бъде спряно“, смятат още те.

Петролът сорт Брент вероятно ще остане близо до цената от 20 долара за барел с временни низходящи движения, тъй като водните сортове са по-добре позиционирани в сравнение с тези на суша - в САЩ, Канада и Русия, смятат от Goldman.

Настоящата нефтена криза ще накара енергийната индустрия най-накрая да постигне преструктурирането, от което толкова се нуждае, въпреки че тласъкът на декарбонизацията от капиталовите пазари може да попречи на широката инвестиция, необходима за възстановяване, допълниха анализаторите.

Коментари: 0