Goldman Sachs изтегля стотици служители от Лондон преди Brexit

Банката вече активно инвестира в офиси в Европа, ще наема нови хора

Goldman Sachs изтегля стотици служители от Лондон преди Brexit

Най-голямата инвестиционна банка Goldman Sachs ще започне преместването на стотици свои служители от Лондон още преди да бъде постигната каквато и да е сделка за Brexit, като част от своя план за непредвидени ситуации. Това съобщи изпълнителният директор на компанията за Европа Ричард Гноди, цитиран от Reuters.

„Ще започнем изпълнението на нашия план за извънредни ситуации. Първата фаза е тази, която сме включили в плановете за непредвидени обстоятелства, това ще важи за стотици служители, независимо от спекулациите, че ще са повече“, обясни Гноди.

Британският премиер Тереза Мей ще задейства процедурата по напускане на ЕС на 29 март, давайки начало на 2-годишен период на преговори, които ще определят бъдещето на Великобритания в Европа.

Още преди британския референдум водещи финансови компании предупредиха, че ще им се наложи да преместят работни места, ако британците гласуват за напускане на ЕС. През последните няколко месеца те работят върху начина, по който да го направят.

Повече детайли се изясниха, след като Мей обяви, че Обединеното кралство ще напусне единния европейски пазар, което сложи край на надеждите на банките, че могат да запазят паспортните си права, позволяващи им да предлагат своите услуги в ЕС от централите си в Лондон.

По-голямата част от европейските операции на Goldman Sachs са във Великобритания, където банката има повече от 6000 служители, предоставящи различни услуги, включително брокерство и предлагане на пазарни решения за ценни книжа, валутна търговия и услуги, свързани с корпоративните финанси из цяла Европа.

Гноди заяви, че големият въпрос в е дали Великобритания и ЕС ще се съгласят на преходни споразумения, опитвайки се да изработят сделка за Brexit, която според някои може да отнеме доста повече време от 2-годишния период на преговори.

„Не можем да банкираме при тези обстоятества, така че трябва да имаме план за извънредни ситуации и точно него започваме да изпълняваме“, посочи висшият банкер.    

Първоначално Goldman Sachs ще започне да наема нови хора в Европа и ще премести някои служители от Лондон. Банката ще инвестира в инфраструктура и технологии през следващите 18 месеца, за да гарантира, че операциите й по обслужване на клиенти се изпълняват и по време на периода, в който Великобритания ще напуска ЕС, заяви Гноди.

Той отказа да посочи точните локации, където ще бъдат новите офиси на Goldman Sachs, но сподели, че компанията има банкови лицензи във Франция и Германия и офиси в няколко европейски града.

„През следващите 18 месеца ние ще доразвием тези съоръжения, ще ги разширим, ще увеличим числеността на персонала, капацитета и инфраструктурата им“, посочи банкерът.

„Начинът, по който ще действаме, зависи от резултата от преговорите и последствията за нашата компания от тях. Независимо от сценария, независимо от резултата, Лондон ще остане много важен регионален и световен център за нас“, подчерта Гноди.

Коментари: 0