Goldman Sachs понижи драматично финансовите перспективи за Apple

Банката прогнозира 26% спад на акциите заради метода, по който компанията ще отчита приходите от Apple TV+

Goldman Sachs понижи драматично финансовите перспективи за Apple

Снимка: Pixabay

Goldman Sachs понижи значително ценовата си цел за Apple, прогнозирайки 26% спад на акциите заради „съществено отрицателното въздействие“ върху печалбите вследствие на метода за отчитане, който производителят на iPhone ще използва при изпробването на Apple TV+. 

„Смятаме, че Apple Планира да отчита своя едногодишен пробен период за TV+ като отстъпка от около 60 долара при комбиниран пакет от хардуер и услуги“, пише в бележката си анализаторът на Goldman Sachs Род Хол.  

Хол обяснява, че методът на Apple за отчитане на практика прехвърля приходите от хардуер към услугите, макар клиентите да си въобразяват, че не плащат за TV+. Този подход изглежда пригодно за приходната личния на услугите на компанията, но не и за хардуерната, както и за маржовете в традиционно силното първо фискално тримесечие (октомври-декември). 

Акциите на Apple се понижиха с 0.7% по време на предварителната търговия в петък спрямо цената от 223.09 долара за дял при затварянето на борсата предния ден. 

Goldman намали 12-месечната си ценова перспектива до 165 от 187 долара по-рано. Фирмата има неутрален рейтинг на акциите на Apple. Новият таргет е най-ниският от банките на Уолстрийт и петият най-нисък от всички анализатори на Apple, според TipRanks.com.

Goldman не обвинява Apple в неправилно отчитане, но смята, че маржът на печалбата от хардуер ще пострада в резултат на идеята за тази безплатна проба на услугата на Apple TV+. Според банката инвеститорите ще реагират отрицателно. 

Хол обясни още, че Apple използва подобен подход за отчетност и за т.нар. вградени услуги, като Apple Maps и виртуалния помощник Siri. Анализаторът очаква, че приходите от безплатния пробен период от TV+ ще добавят 25% към брутния приход на Apple, но заради по-ниските приходи от продукти ще доведе до „негативно въздействие за печалбата от акция от 16% за първото фискално тримесечие на 2020 г.“, заяви Хол. 
Коментари: 0