Goldman: Втора вълна на Covid-19 може да направи лихвите отрицателни и в САЩ

Според банката щатския долар е надценен и подобно действие не би му се отразило добре

Goldman: Втора вълна на Covid-19 може да направи лихвите отрицателни и в САЩ

Снимка: Unsplash

1696 ~ 2 мин. четене

Нов голям проблем за американската икономика може да подтикне Фед да обмисли понижение на лихвените проценти в отрицателна територия. Все пак такава парична политика не би била „много полезна“, прогнозира инвестиционната банка Goldman Sachs в четвъртък.

Председателят на Фед Джером Пауъл в сряда повтори, че Федералният резерв не обмисля отрицателни лихви към този момент, дори когато други централни банки - като Bank of England - изглежда са били отворени за идеята. Изявлението му дойде след призива на президента на САЩ Доналд Тръмп в Twitter Фед да въведе отрицателните лихви.

На въпроса на CNBC какво може да промени мнението на Фед относно тях, Зак Пандъл, съпредседател на валутната стратегия на Goldman Sachs, посочи възможността от втора вълна на заразени с коронавирус, която би могла да провали предстоящото икономическо възстановяване, очаквано от анализатори и инвеститори.

„Една втора вълна от инфекции ще отнеме от възстановяването на икономиката и ще отвори възможност за редица допълнителни действия“, обясни Пандъл.

Според него дори и при този сценарий, фискалните стимули биха била първата стъпка към овладяване на ситуацията. „Не мисля, че намаляването на лихвените проценти би било много полезно дори и в този случай. Политиците все пак ще искат да опитат нови неща, ако икономиката наистина продължи да страда още определен период от време. В този сценарий може би ще обмислят отрицателните лихви, но в момента вероятността е много малка“, коментира той.

Освен Пандъл, много анализатори отдавна се съмняват в ефективността на подобна политика, позовавайки се на опита на някои европейски страни и Япония, които се борят за растежа на икономиките си, въпреки че въведоха отрицателните лихвени проценти преди години.

Силата на долара няма да трае дълго

Индексът на щатския долар, който го съпоставя с кошница от други основни валути, се покачи, след като Пауъл изключи преминаването към отрицателни нива. Американският долар остава силен през последните седмици, тъй като инвеститорите се стремят към по-сигурни активи, в които да държат парите си, след като пандемията заглуши икономическите перспективи в световен мащаб.

С възстановяването на световната икономика в следващите години обаче тази сила на долара ще избледнее, смята Пандъл. Според него зелената валута е надценена с около 20%, което означава, че спадът в крайна сметка може да бъде доста съществен.

„Лихвените проценти в САЩ са основният фактор, който поддържа долара в добра форма през последните няколко години и този източник на подкрепа вече го няма. Сега американските лихви са много по-близо до ниските нива, които видяхме в останалата част от света“, добави Пандъл.

Подкрепи Economic.bg