Голям британски профсъюз призова за ново гласуване за Brexit

Според генералния секретар Тим Роуч гласоподавателите са били подведени преди референдума през 2016 г.

Голям британски профсъюз призова за ново гласуване за Brexit

Снимка: Pixabay

728 ~ 1 мин. четене
Един от най-големите британски търговски профсъюзи призова за провеждането на втори референдум дали Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз, пише Associated Press. Аргументът на организацията да иска ново гласуване, е че според нея през 2016 г. гласоподавателите са били подведени по време на кампанията преди референдума на 23 юни.

Профсъюзът GMB, който има над 600 хил. членове, заявява, че обещанията, които са били направени по време на кампанията преди референдума просто не са имали нищо общо с реалността. Във видеообръщение генералният секретар Тим Роуч заявява, че членовете на профсъюза в областта на производството, търговията на дребно и други сектори се сблъскват с несигурност, тъй като се още предстои британското правителство да договаря споразумение с ЕС.

Роуч коментира, че британските граждани са гласували за излизане от ЕС, но не и за икономически хаос и отказване от работни места и от граждански права. Според него хората, гласували на референдума преди две години, трябва да имат избор дали да приемат или отхвърлят окончателното споразумение по Brexit.

До датата, на която трябва да се осъществи отцепването на Обединеното кралство от ЕС на 29 март 2019 г. остават по-малко от седем месеца, а Брюксел и Лондон все още нямат консенсус по някои ключови теми, сред които дали Островът да остане част от единния пазар на ЕС и как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
Подкрепи Economic.bg