Голямата Путинова победа

Критиците твърдят, че длъжностни лица са принудили хората да гласуват на изборите, за да гарантират, че скучният едностранен конкурс не води до ниска избирателна активност

Голямата Путинова победа

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин за втори път спечели президентските избори, разширявайки владението си над най-голямата държава в света за още шест години. Това се случва в момент, когато връзките му със Запада са на враждебна траектория.

Голямата победа ще донесе на Путин близо четвърт век политическо господство над Русия до 2024 г. При 99.84% обработени протоколи той печели изборите със 76.65% подкрепа на избирателите. Резултат, в който никой не се съмняваше.

100% президент

През новия си мандат руският президент обеща да укрепи защитата на Русия и да повиши жизнения стандарт на хората. В речта си за победата на Червения площад снощи, Путин каза на развеселената тълпа, че определя победата като глас на доверие в това, което е постигнал през последните няколко години при тежки условия. „Много е важно да запазим това единство”, каза Путин.

Най-близкият му конкурент, кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудин, спечели 11.82%, според крайните резултати, докато националистът Владимир Жириновски получава 5.6%. Най-гласовият му противник, антикорупционният активист Алексей Навални, въобще не беше допуснат до изборите.

Критиците твърдят, че длъжностни лица са принудили хората да гласуват, за да гарантират, че скучният едностранен конкурс не води до ниска избирателна активност.

Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) съобщи в понеделник сутринта, че не е регистрирала сериозни оплаквания за нарушения по време на гласуването.

Лоялните поддръжници на Путин казват, че резултатът е оправдание на твърдата му позиция към Запада. „Мисля, че в САЩ и Великобритания разбраха, че не могат да повлияят на нашите избори”, каза по държавната телевизия Игор Морозов, член на горната камара на парламента.

Китайският президент Си Дзипин беше сред първите, които поздравиха Владимир Путин за победата. В съобщението се отбелязва, че „в момента отношенията Китай-Русия за всеобхватно стратегическо сътрудничество и партньорство са достигнали безпрецедентно високо ниво”. Китайският лидер добавя, че тези отношения са станали "пример за нов тип отношения" и също така подчерта успехите на руския народ в областта на "съживяването на мощна държава". Той отново потвърди желанието на китайската страна да развие двустранни отношения, да подкрепи поддържането на свят и развитието в глобален мащаб.

Болните отношения

Дългосрочният въпрос е дали Путин ще омекоти анти-западната си реторика. Президентът затвърди враждебния си език в своя скорошна реч, когато заяви, че Русия разработва нови ядрени оръжия и заяви, че може да удари почти всяка точка в света.

Съюзниците възхваляват бившия агент на КГБ като фигура на баща на нацията, която възстановява националната гордост и разширява влиянието на Москва в световен мащаб с намесата в Сирия и Украйна.

Критиците го обвиняват в корумпирана, авторитарна система и незаконно присъединяване на територията на Крим през 2014 г. - ход, който изолира Русия в международен мащаб.

Западните санкции срещу Русия и подкрепата на Москва за проруското сепаратистко движение в източната част на Украйна продължават да съществуват и са навредили на руската икономика, която все още се възстановява след продължителен спад.

Великобритания и Русия са в дипломатически спор заради отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал, а Вашингтон въведе нови санкции срещу Москва във връзка с обвиненията, че се е намесила в американските президентски избори през 2016 г., което Русия отрича.

Путиновата власт

Колко дълго Путин иска да остане на власт, не е сигурно. Конституцията ограничава президента до два последователни мандата, като го задължава да се оттегли в края на втория мандат - както направи през 2008 г., след като беше на власт два последователни пъти от четири години. Тогава президентският мандат бе удължен от четири на шест години, започвайки през 2012 г.

Запитан след преизбирането си, дали ще се кандидатира за още един мандат, Путин се засмя на идеята. „Какво мислите, че ще седя (на власт), докато не стана на 100 години?”, иронично каза той.

Въпреки че Путин има шест години, за да обмисли евентуален наследник, несигурността относно дългосрочното му бъдеще е потенциален източник на нестабилност в капризния управляващ елит, който само той може да държи под контрол.

Кремъл твърди, че Путин не е избрал наследник и че всички имена, които се разпространяват в медиите, са резултат от спекулации. „Колкото по-дълго остава на власт, толкова по-трудно ще бъде да излезет", каза Андрей Колесников, който работи като старши научен сътрудник в Московския център "Карнеги". "Как може да изостави такава сложна система, която по същество е неговият личен проект?”, добавя той.

Коментари: 0