Единствената жена президент на страна в Африка подава оставка

Амина Гуриб-Факим е президент от 2015 г. насам

Единствената жена президент на страна в Африка подава оставка

Снимка: кадър Youtube

1260 ~ 2 мин. четене
Президентът на Мавриций ще подаде оставка тази седмица заради твърдения, че е използвала кредитна карта, предоставена й от неправителствена организация, за лични разходи, съобщи нейният адвокат.

Амина Гуриб-Факим, единствената жена държавен глава в Африка, подаде оставката си заради "стабилността на страната", заяви в интервю за местната информационна агенция ION нейният адвокат Юсуф Мохамед. Той добави, че тя ще напусне поста на 23 март. Гуриб-Факим е президент от 2015 г. насам, припомня CNN.

Местните медии публикуваха информация, че тя е платила за лични разходи по кредитна карта, дадена й от базираната в Лондон благотворителна организация Planet Earth Institute (PEI) през 2016 г.

Гуриб-Факим беше обвинен, че е похарчил до 26 000 долара за бижута и дрехи, използвайки кредитна карта, предоставена от неправителствената организация, основана от анголски банкер с бизнес интереси в Мавриций.

Първоначално Гуриб-Факим отказа да подаде оставка, заявявайки, че не е направила нищо лошо.

В изявление, публикувано в петък от кабинета на президента, бе обяснено, че тя е използвала непреднамерено и погрешка кредитната карта, дадена й от Planet Earth Institute, защото имала подобна карта. Президентката незабавно погасила парите на по картата на PEI, когато грешката била открита. 
Гуриб-Факим бе назначена в борда на PEI през 2015 г., но подаде оставка две години по-късно през 2017 г.

"Нейното превъзходителство Амина Гуриб-Факим никога не е получавало никакви подаръци, заплати или услуги от PEI и е изненадана, че е обект на тези жестоки и насилствени атаки една година по-късно", се казва още в изявлението.

PEI също публикува изявление на своя уебсайт, в което се казва, че "PEI прие оставката на проф. Гуриб-Факим на 20 март 2017 г. Тя е изплатила нан ашата дъщерна фондация в Мавриций сумата, използвана от кредитната карта очевидно по невнимание".

Неправителствената организация е акредитирана към Програмата на ООН за околната среда и нейната мисия е "научната независимост на Африка".

Учен по образование, Гуриб-Факим е носител на наградата L'Oréal-UNESCO за жени в науката.
Подкрепи Economic.bg