Каракачанов догонва Бойко Борисов по рейтинг

Корнелия Нинова остава далеч зад премиера по одобрение

Каракачанов догонва Бойко Борисов по рейтинг
Електоралната подкрепа за ГЕРБ се увеличава през март, показва изследване на нагласите на българските граждани, проведено от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни граждани. От него се вижда още, че подкрепата към вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се увеличава и вече е само на един процентен пункт зад премиера Бойко Борисов.


Леко повишение на подкрепата има и към БСП, но нейният лидер Корнелия Нинова остава далеч зад Бойко Борисов по одобрение (10 пр. пункта) и с доста по-голям процент неодобрение.


Като цяло, сред всички политически лидери в България, най-голямо е неодобрението към Волен Сидеров („Атака“), следван от Мустафа Карадайъ (ДПС) и Валери Симеонов (НФСБ).

След тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите, в проучването ни от март, нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, които регистрирахме и през ноември 2017 г. – 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм.

През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени.

Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. 40% са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17% са на обратното мнение. Не малка част, от заявилите, че България не се справя с председателството идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.
Коментари: 0