Google и Amazon може да напуснат Великобритания заради Brexit

Американците намират данъчен рай в Обединеното кралство

Google и Amazon може да напуснат Великобритания заради Brexit

Редица американски технологични компании може да напуснат Великобритания при окончателното излизане на страната от Европейския съюз. По-конкретно това може да се случи с Amazon и Google, твърдят експерти.

През миналата година двете компании заявиха плановете си да изградят нови  бизнес центрове, в които да настанят хиляди свои служители във Великобритания. Тези планове обаче може никога да не се реализират, ако британците са вън от ЕС.

Google има проект за огромен мегаофис в Кингс Крос, но той е в застой от известно време насам, може би защото компанията чака финалния резултат от референдума. През 2013 г. технологичният гигант обяви, че ще построи нова централа във Великобритания, която ще отвори врати през 2016 г. и ще е с капацитет от около 5000 служители. Въпреки това първоначалните планове бяха стопирани с аргумент, че са твърде скучни, а компанията е все още не е започнала строителството. За да се преодолее изоставането и липсата на пространство, концернът нае друг голям офис наблизо, предаде Business Insider.

Oт друга страна, Амазон се движи по график с плановете за своя нов офис в Шъредич, с достатъчно място за 5000 служители. Той трябва да отвори врати до края на следващата година, пояснява говорител на компанията. Дали всички 5000 служители ще се преместят там в случай на Brexit обаче, все за момента не е ясно.

Не всички смятат, че компаниите ще напуснат Обединеното кралство. Шефът на TechCity Джерард Греч заяви, че американците намират данъчен рай във Великобритания, което също говори, че един подобен ход трудно би могъл да стане реалност.

Повечето компании от американската Силициева долина гледат на Обединеното кралство като на вход за пазара на ЕС и посредник за диалога с политиците в Брюксел. Но влиянието на Великобритания върху европейската политика, заедно с достъпа до 500 милиона души в рамките на Европа, може да се понижи, ако гражданите на Острова изберат да напуснат ЕС.

Коментари: 0