Google изпревари Amazon при доставките с дрон и в САЩ

Стартъпът Wing получи сертификат за извършване на полети с дрон

Google изпревари Amazon при доставките с дрон и в САЩ

Снимка: x.company

Wing, собственост на компанията майка на Google – Alphabet, стана първата фирма за доставка с безпилотни летателни апарати, която получава сертификат за извършване на услугата от Федералната авиационна администрация в САЩ, предава CNN. 

Чрез сертификата за въздушен превозвач Wing на практика получава зелена светлина да извършва търговски доставки чрез дрон в страната. Компанията вече получи такъв в Австралия.

Стартъпът планира да започне да предлага услугата си в САЩ по-късно тази година. Не е ясно обаче колко хора ще получат достъп до нея, колко дронa ще се използват и какви стоки ще се доставят.  

Летателните апарати на Wing ще имат автономно управление, но за по-голяма сигурност сертифицирани пилоти ще са на разположение да поемат контрола върху машината от земята.

В Австралия Wing има 70 000 тестови полета и извършени 3 000 доставки в рамките на пилотния си проект. По-рано този месец компанията обяви, че доставя храна и други стоки на ограничен брой домове в покрайнините на столицата Канбера. 

Радетелите на идеята за доставки с дронове изтъкват, че методът не само съкращава сроковете, но и е по-екологичен, за разлика от други форми. 

По време на тестовете в Австралия средно на Wing му е отнемало 7 минути и 36 секунди да достави поръчка. Около 4 минути отнема на търговците да приготвят пакета, а около 3 минути дронът да я достави. 

Въздушното пространство в САЩ обаче е далеч по-натоварено. Затова стратегията на Wing е да започне да оперира в части на щата Вирджиния, които не са толкова гъсто населени. 
Коментари: 0