Google планира да пусне цензурирана версия на търсачката си в Китай

Няма да могат да се търсят термини, свързани с права на човека, демокрация, религия

Google планира да пусне цензурирана версия на търсачката си в Китай
Google планира да пусне цензурирана версия на търсачката си за Китай, която ще блокира уебсайтове и определени термини за търсене, съобщи The Intercept в сряда, цитирайки вътрешни документи на Google и хора, запознати с плановете, пише Ройтерс.

Проектът е с кодово име "Dragonfly" и е в ход от пролетта на 2017 г., съобщава сайтът за новини.

Напредъкът по проекта стана ясен след среща, провела се през декември, между главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и висш китайски държавен служител, допълва изданието.

Търсенето на думи и термини, свързани с правата на човека, демокрацията, религията и мирните протести ще бъдат сред забранените, според черновата в приложението за търсене, което вече е било демонстрирано пред китайското правителство.

Финалната версия може да бъде стартирана през следващите шест до девет месеца, в очакване на одобрението на китайски служители.

Google отказа да коментира информацията, но отбеляза, че е стартирала редица мобилни приложения в страната и работи с местни разработчици, за да поддържа своето местно присъствие.

Основната платформа за търсене на Google е блокирана в Китай, заедно с видео платформата й YouTube, но компанията търси нови начини на присъствие на огромния китайски пазар.

През януари търсачката се присъедини към инвестиция в китайската лайв стрийм гейминг платформа Chushou, а по-рано този месец стартира игра с изкуствен интелект в приложението на Tencent Holdings Ltd - WeChat.
Коментари: 0