Google платила $1 млрд., за да е търсачка в iPhone

Apple получава и 34% от приходите, генерирани от Google през iOS устройства

Google платила $1 млрд., за да е търсачка в iPhone
320 ~ 2 мин. четене

Google е платила 1 милиард долара на Apple, за да бъде основната търсачка в устройствата на компанията. Според информация, разкрита от съдебни документи по делото между Oracle и Google, точно такава е сумата, която интернет гигантът е платил на Apple през 2014 г., за да може търсачката му да остане на iPhone и iPad моделите.

Освен платения милиард, Google е предоставил на Apple комисионна от 34% от всички приходи, които Google генерира чрез iOS устройства в даден момент, предава Bloomberg.

Както може да се предположи, разкриването на подобна информация не бе прието добре от Google и компанията е отправила искане съдебните документи да не бъдат разгласявани.

"Конкретните финансови условия в споразумението с Apple са много деликатни и за двете страни. Както Apple, така и Google се отнасят с тази информация като към изключително поверителни данни", казват от Google.

Разкритието е станало от адвокатите на Oracle по време на съдебно заседание на 14 януари. То потвърждава съществуващите от доста време слухове, че Google плаща на Apple, за да присъства на iPhone - нещо, което двете компании никога не са разисквали публично. Сега конкретните аспекти на споразумението разкриват усилията, които Google полага, за да запази потребителите си, когато става въпрос за мобилни устройства.

В същото време, договорката ясно показва, че Apple се е облагодетелствала значително от рекламния бизнес модел на Google, въпреки че преди време лично Тим Кук го разкритикува като "нарушаващ личното пространство" на потребителите.

При разкриването на информация по същото дело стана ясно, че за седем години, откакто е на пазара, мобилната платформа Android е донесла на Google приходи в размер на $31 млрд. и печалба, възлизаща на $22 млрд., пише Technews.

Oracle обвинява Google в нарушаване на авторски права за Java. Компанията настоява Google да й плати компенсация, пропорционална на приходите от Android. Налице е огромна комерсиална изгода, казват адвокатите на Oracle.

Подкрепи Economic.bg