Google представи AI софтуер, който прави камерата ви „умна“

Google Lens бе представен на I/O конференцията на разработчиците

Google представи AI софтуер, който прави камерата ви „умна“
872 ~ 1 мин. четене

Google Lens е набор от визуално базирани компютърни възможности, които позволяват на смартфоните да разпознават какво се случва на снимките и видеата.

Новият софтуер Google Lens е част от амбициите на компанията в областта на изкуствения интелект. Системата, базирана на изкуствен интелект (AI) бе официално представена на тазгодишната I/O конференция на разработчиците. 

Обучаващият се софтуер е програмиран да разпознава обектите на снимките и изкарва допълнителна информация за тях. Например ако насочите обектива на камерата към някое цвете, Google Lens ще ви каже как се казва то. А ако го обърнете към отсрещния ресторант, ще получите отзиви и ревюта за мястото.

Освен към Google Photos, новата система ще бъде интегрирана и към Google Assistant. Така например можете да насочите камерата към стикера с настройки на рутера и автоматично да свържете устройството към Wi-Fi мрежата. Ако искате да добавите някое събитие към Google Calendar пък, достатъчно е да обърнете обектива към логото му на някой постер и то ще бъде запаметено на точната дата, а също така ще ви предложи да закупите и билети онлайн.  

Базирайки се на Photos и Assistant, Google Lens дава възможност на потребителите да взаимодействат по-естествено и ефективно с визуалното и адио съдържание на смартфоните си. На пръв поглед системата напомня на виртуалния асистент Bixby на Samsung Galaxy S8 и S8 +, но изглежда много по-напреднал и усъвършенстван, пише Engadget. Това е разбираемо, тъй като вече години наред Google работи по технологиите, предшестващи Lens. 

Вероятно Google Lens ще бъде активна на платформата Android O (следващата голяма актуализация на Android), която ще бъде достъпна през втората половина на 2017 г.

Подкрепи Economic.bg