Google продава две от компаниите си за роботи

Технологичният гигант не вижда търговска перспектива в роботиката в близките години

Google продава две от компаниите си за роботи
1060 ~ 2 мин. четене
След месеци на спекулации по темата в крайна сметка бе потвърдено, че Google ще продаде най-голямата си компания за роботи. По-рано днес японската SoftBank обяви, че купува Boston Dynamics от компанията майка на Google – Alphabet, добавяйки, че сделката ще ѝ помогне да яхне „следващата вълна на интелигентна роботика“. 
Boston Dynamics често е попадала в новинарските заглавия с любопитните роботи, които могат да се движат, да скачат и да се изкачват по стълбите.
Милиардерът Масайоши Сон и изпълнителен директор на SoftBank никога не е криел ентусиазма си по темата. Едно от широко цитираните му твърдения е, че след 30 години умните машини ще превъзхождат хората. SoftBank е една от компаниите зад хуманоидния робот Pepper - първият в света, способен да чете човешки емоции. 
Съгласно сделката SoftBank ще придобие и 5-годишната японска компания за роботи Schaft, също собственост на Alphabet. Не е ясно обаче за каква сума. 
Продажбата на Boston Dynamics идва едва 4 години, след като тя бе придобита от Alphabet като част от устрема на технологичния гигант по роботиката. Само през 2013 г. Google инвестира в още седем подобни компании, включително Schaft на създателя на Android Анди Рубин. 
Решението на Alphabet да продаде Boston Dynamics дойде вследствие на заключението, че в близките години едва ли ще може да произведе продаваем търговски продукт. Говорителят на компанията отказва да коментира сделката, пише Bloomberg. 
"Роботиката има голям потенциал за развитие и ние сме щастливи да видим Boston Dynamics и Schaft да се присъединят към екипа на SoftBank, за да продължат да допринасят за следващото поколение роботи", коментира Масайоши Сон.
Boston Dynamics стартира дейността си през 1992 г. Първите си роботи, наподобяващи движенията на животни, екипът създава в Масачузетския технологичен институт. Към днешна дата компанията има в портфолиото си много по-съвременни машини, включително такива, които могат да се движат с 32 км/ч или да са в помощ на морските пехотинци по време на пренос на товари до 500 кг. 
През миналата година SoftBank, от своя страна, очерта визия за развитие в областта на интелигентната роботика, изкуствения интелект и Интернет на нещата (IoT), наред с основния си телекомуникационен бизнес. 
Подкрепи Economic.bg