Google уреди съдебен спор с Франция срещу €1 млрд.

Париж обвинява технологичната компания в неплащане на данъчни задължения

Google уреди съдебен спор с Франция срещу €1 млрд.

Снимка: БТА

Google се съгласи да плати близо 1 млрд. евро на френските власти за уреждане на дело, свързано с фискални измами, започнало преди четири години. Сделката може да създаде правен прецедент за други големи технологични компании, работещи в страната, пише Reuters.

Френски следователи опитват да установят дали технологичният гигант, чийто европейски щаб е със седалище в Дъблин, не е успял да избегне плащането на всички дължими данъци, като е „пропуснал“ да декларира всички приходи от дейността му във Франция.

Споразумението включва глоба от 500 млн. евро и други 465 млн. евро, които ще бъдат вкарани във френската хазна под формата на данък.

Google плаща малки данъци в повечето европейски страни, тъй като отчита почти всички продажби в Ирландия. Това е възможно благодарение на пропуските в международното данъчно право.
„Споразумението позволява да се разрешат веднъж завинаги тези минали спорове“, каза Антонин Леви, един от адвокатите на Google, в рамките на заседанието в съда в Париж.

Общата сума на данъка и глобата, които търсачката ще плати на Франция, е значително по-малка от това, което търсеше правителството – поне 1.6 млрд. евро. През 2016 г. в офисите на Google във Франция влязоха разследващи, като тогава министерството на финансите беше твърдо против да се сключва сделка.

Финансовият министър Джералд Дарманин каза пред в. „Ле Фигаро“, че споразумението ще създаде правен прецедент и добави, че са водени разговори с няколко други компании, големи и малки. Той обаче не посочи имената им.

Европейските страни се борят за облагане на печалбата на мултинационалните технологични компании, работещи в техните юрисдикции.

„Ние продължаваме да сме убедени, че координираната реформа на международната данъчна система е най-добрият начин за осигуряване на ясна рамка за компаниите, работещи по целия свят“, заявиха от Google.
Коментари: 0