Горанов: България може да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Според финансовия министър увеличението от 10%, за което се говори, е постижимо от страна на държавата

Горанов: България може да увеличи вноската си в бюджета на ЕС
Автор: Вероника Тонева
България може да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Това каза финансовият министър Владислав Горанов преди старта на срещата-дискусия относно изготвянето на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Събитието е част от календара на Председателството ни, а Горанов е председател на днешния панел.

Според него все още не са направени точни калкулации какво увеличение може да си позволи България, но  обсъжданите 10% са поносими за страната, "особено на фона на ползите, които България получава".

„Имаме голямо предизвикателство да финансираме повече неща с по-малък ресурс и преодоляването на този проблем от една страна може да стане с по-голямо приоритизиране на финансирането, но вероятно ще се наложи увеличаване на вноската на държавите членки“, обясни Горанов. По негови думи ограничаването на кохезионната политика или съсредоточаването ѝ само в определени бедни държави ще намали интереса на големите държави към нея. "Все пак е необходима гаранция, че и по-бедните райони също ще могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги", коментира финансовият министър.

Той откри срещата с думите, че ролята на бюджета на ЕС е ограничена, тъй като размерът му е около 1% от БВП на страните от ЕС. Според него в бюджета трябва да се търси добавената стойност.
Коментари: 0