Горанов отказа да намали ДДС-то за хотелиерите и ресторантьорите

Всички уж подкрепят Наредба Н-18, но всеки бранш настоява за някакви промени, свързани с неговата дейност

Горанов отказа да намали ДДС-то за хотелиерите и ресторантьорите

Снимка: Economic.bg/Авторът

4856 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Няма да намалявам ДДС-то за хотелиерите и ресторантьорите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредна среща в Министерския съвет днес с хотелиери, ресторантьори, туроператори, търговски вериги и представители на софтуерния бранш, за да обсъдят всички спорни точки около наредбата за касовите апарати. От бизнеса обаче решиха на повдигнат и темата за намаляването на ставките за хотелиерите и ресторантьорите на 5%, за което те настояват.

На въпрос от страна на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) дали ставките ще се намалят, Горанов беше категоричен: „Няма да намалявам ДДС-то“.

Междувременно обаче финансовият министър заяви, че идеята на конкретната среща, която днес той заедно с Националната агенция за приходите (НАП) организира, е да се постави началото на открит дебат, свързан с Наредба Н-18 за касовите апарати. „Идеята е да поставим началото на един открит дебат. Ако има неразбиране за принципите на наредбата, трябва да почнем дебата отначало. Положихме усилия година и половина да чистим теми. Иска ми се днес да очертаем рамка около принципите“, каза Горанов.

По думите му голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда се дължат на неразбиране. „Някои използват наредбата като смокинов лист, за да прикрият погрешен начин за правене на бизнес. Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива – че всички икономически субекти са поставени на една плоскост“, заяви Горанов.

По време на срещата от изказванията на бизнеса стана ясно, че те подкрепят наредбата и целта на правителството да се извади на светло бизнесът. Но всеки бранш има своите съображения и притеснения, че Наредба Н-18 ще затрудни функционирането на бизнеса.

Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията каза, че браншът настоява за спешна работна група относно начина на запечатване на заведения, а до създаването на работната група да се спре принудителното изпълнение на въпросната мярка. „В момента имаме множество сигнали за злоупотреби и това е бич срещу малкия и среден бизнес“, посочи Алибегов.

Новите правила са насочени единствено към това търговците да отчитат реално своите обороти, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова. „Това е единственият начин да се преборим със сивата икономика. Провели сме над 300 срещи представителите на най-различни браншове, бяха създадени три работни групи с представители на бизнеса от всички браншове“, каза още тя.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара (БСК) също заяви, че подкрепя наредбата, но подчерта, че трябва да се обезпечи сигурността на електронните данни, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори. От АИКБ пък поискаха по-добра дефиниция и разграничаване на производствения процес от другите процеси.

Припомняме, че въпросната наредба бе отложена с шест месеца, въпреки че самият Владислав Горанов беше категоричен, че отсрочка няма да има. Преди да стане ясно, че тя се отлага с половин година всички търговци трябваше до 31 януари 2020 г. да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време.

Подкрепи Economic.bg