Горанов: Предизборен бюджет ще разгледаме през 2020 г.

Финансовият министър повтори, че трябва да се увеличат заплатите

Горанов: Предизборен бюджет ще разгледаме през 2020 г.

Снимка: Economic.bg/ Архив

Разглежданият днес на първо четене от депутатите държавен бюджет за 2019 г. не е предизборен, а такъв правителството ще представи през 2020 г. Това каза пред народните представители финансовият министър Владислав Горанов, осуетявайки спекулациите, че правителството възнамерява да подаде оставка в близките месеци и да се проведат предсрочни парламентарни избори.

„Изборите, поне така както виждаме държавното управление, ще бъдат през 2021 година”, заяви той и добави: „Близо 900 млн. повече са средствата за социални разходи в бюджета за 2019 година“.

Горанов каза още, че правителството е взело решение да увеличи помощите за отопление, като вече са отделени 21 млн. лв. за тази цел. Той коментира също, че е важно да се увеличават финансовите стимули за работещите.

Министърът  обърна внимание, че с „Бюджет 2019” се въвежда по-справедлив модел за общините, с които по-малките ще получат повече. „Старали сме се да изпълняваме стриктно принципите на фискалната стабилност, да не променяме данъчната политика“, обясни още Горанов. „Бяха ни отправени критики, че в бюджета няма реформи. Готови сме да обсъдим всяка реформа, която не е самоцелна“, каза той.
Коментари: 0