Горанов: Всяко преизпълнение на приходите ще свива дефицита

Няма скрити резерви в приходната част, категоричен е финансовият министър

Горанов: Всяко преизпълнение на приходите ще свива дефицита
220 ~ 2 мин. четене
Ако има преизпълнение на приходите през 2017 г., те ще отидат за намаляване на заложения дефицит от 1.4% от БВП (1.33 млрд. лв.). Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Коментарът му е във връзка с твърдението на депутата от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов, че кабинетът умишлено занижава приходната част в бюджета, за да го преизпълни в последствие и да изхарчи парите.
 
„Той е добър макроикономист, поне от времето, когато ръководеше Агенцията за икономически анализи и прогнози. Ако направи този анализ, който ви представих, мисля, че има възможност да си промени позицията“, каза Горанов. Според него тази теза е развита първоначално от подкрепения от ДПС кандидат-президент Пламен Орешарски.

По думите на Чобанов има несъответствие между очакванията на Министерство на финансите и НСИ за размера на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г., а от там според него се получава и разминаване в прогнозата за постъпленията в бюджета. „Несъответствието между официалните данни на министерството и НСИ е за над 2 млрд. лв.“, смята Чобанов.

Според Горанов не само че няма скрити резерви в при размера на БВП, но и новата прогноза на статистическия институт от средата на октомври предвижда по-бавни темпове на нарастване на крайното потребление. „Разликата между двете прогнози променя номиналния размер на БВП, но не променя приходната база за постъпления в следващата година. Тя вече е отчетена и ръстът на приходите е значителен макар и по наша оценка изпълним“, каза той.

В средносрочната бюджетна прогноза на МФ е записано, че през 2017 г. номиналният размер на БВП ще надхвърли 92 млрд. лв., а реалният растеж ще бъде 2.5%. Според Горанов е възможно да бъде и около 3%.

Подкрепи Economic.bg