Горната граница за чадър и шезлонг достига 57 лева

Министерството вече работи за по-добър летен сезон през следващата година, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова

Горната граница за чадър и шезлонг достига 57 лева

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Не трябва да се поставят под общ знаменател всички плажове по Черноморието, те ще бъдат категоризирани спрямо тяхната функционалност. Това коментира в ефира на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

В момента стратегията за това се разработва и ще бъде представена през септември. Тя трябва да бъде одобрена от Народното събрание, защото за реализацията й ще изисква промяна в Закона за устройството на Черноморието. Прогнозата на министъра е тя да влезе в сила до следващия летен сезон.

За разработването на стратегията се анализират добрите практики в Гърция, Хърватия, Франция и Испания. Според Ангелкова категоризацията на плажовете ще реши някои от големите проблеми – високите цени за чадъри на плажа, нарушения за изискванията за свободни зони и т.н.

„Горната граница за чадър и шезлонг е 57 лева. Абсурдно е, защото това е повече от една нощувка. Желанието на министерството на туризма е да не се плаща за чадър и шезлонг на плажовете. Ако не предлагаме добра туристическа услуга, отливът на туристи ще бъде осезаем”, допълни министърът на туризма.

По думите й от министерството са предвидили различни варианти, дори да се плажува на минимална цена.

„Всичко това зависи от категорията на плажовете – колкото по-висока е категорията, на трудно достъпни места, позволяващи плажуване, цената за чадър и шезлонг да бъдат на минимална цена, докато на плажовете в курортите, които се посещават от много хора, да няма цена „ползване на чадър и шезлонг”. Предстои тези промени да бъдат обсъдени през септември”, коментира още министър Ангелкова.

Тя бе категорична, че промяна трябва да има, но прехвърлянето на плажовете от министерството на региоралното развитие и благоустройството към Министерството на туризма, не трябва да стане механично.

 Според нея, трябва да се засили превенция и контрола.

Ангелкова заяви, че когато държавата и туристическия бранш обединят усилията си, ситуацията коренно ще се измени. “Въпреки трудния диалог, ние сме в непрекъснат контакт. Всяка една бъдеща стъпка обсъждаме с тях, така че да няма неприета наредба. За да имаме успех в сектора, трябва да вървим ръка за ръка”, поясни министър Ангелкова.

Подкрепи Economic.bg