„Господари на ефира“ отстраняват репортера Димитър Върбанов

Кадри от охранителни камери хвърлят нова светлина върху инцидента

„Господари на ефира“ отстраняват репортера Димитър Върбанов

Продуцентът на „Господари на ефира“ Джуди Халваджиян заяви, че предаването отстранява репортера Димитър Върбанов. По-рано днес се появиха кадри от охранителни камери, които хвърлят нова светлина върху инцидента с Върбанов, за който преди дни Нова тв съобщи, че е бил нападнат от служители на склад, който продавал храни с изтекъл срок на годност, докато правел разследване.

Кадрите бяха разпространени от сайта "Медиапул" и показват хронологията на случилото се. Първо се вижда как няколко души от склада за храни, който Върбанов разследва, го избутват от помещението. На кадри от друга камера се вижда как репортерът пада на земята, но не се вижда дали е хвърлен или пада сам. Не се вижда и дали си е ударил главата, както първоначално разказа той. Върбанов остава на земята известно време, подпрян на лакът, след което ляга по гръб, а операторът му го снима. 

Нова телевизия излезе със специално изявление по случая.

В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се казва позиция на медията.

По-късно продуцентът Джуди Халваджиян обяви, че отстранява Димитър Върбанов от екипа на "Господари на ефира". Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората, добавят от "Господари на ефира".

Днес двамата обвинени за нападението срещу репортера - собственикът на склада и негов служител, бяха освободени от съда.

Възможно е прокуратурата да повдигне обвинения срещу Върбанов за лъжесвидетелстване.

Коментари: 0