Говорителят на ИДИЛ е убит

Абу Мохамед ал-Аднани призоваваше за джихад в интернет обръщения

Говорителят на ИДИЛ е убит

Говорителят на терористичната групировка ИДИЛ е бил убит, съобщи нейната информационна агенция Амак, предаде БГНЕС. Цитирайки „военен източник“, агенцията разгласи, че „Шейх Абу Мохамед ал-Аднани, говорителят на ИДИЛ, стана мъченик при отблъскване на военни действия срещу Алепо“.

Аднани е бил втори в йерархията на терористичната групировка, непосредствено след главатаря й Абу Бакр ал-Багдади. В интернет именно той многократно призоваваше джихадистите да извършват нападения в страните от Запада с всякакви средства, включително и с подръчни, не с оръжия.

Истинското име на терориста е Таха Субхи Фаллах. Според съществуващата версия той е роден в сирийския град Идлиб в края на 70-те години. Първоначално се заклева във вярност на Абу Заркауи, главатарят на групировка, която е основната клетка "Ал Кайда" в Ирак. През 2005 година е заловен и 6 години прекарва в затвора. След освобождаването се присъединява към ал Багдади.

Някои медии отбелязват, че ликвидирането на ал-Аднани е първата толкова важна победа след ликвидирането през март на Абу Омара аш-Шишани, друг главатар на групировката

Коментари: 0