Гръцки компании създават над 40 000 работни места у нас

Гърция ще продължи да подкрепя България за членството и в Шенген, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос

Гръцки компании създават над 40 000 работни места у нас

Гръцките инвестиции са незаобиколим фактор в българската икономика. 11 500 гръцки компании създават над 40 хил. работни места, а гръцкият бизнес е водещ в редица стратегически направления, включително банковия сектор, машиностроенето, търговията, производството на храни, техстилната индустрия, недвижимите имоти и други.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на българския и гръцкия бизнес в рамките на посещението на гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос.

Двамата откриха срещата, организирана от Гръцкия бизнес съвет в България, който отбелязва 10 години от постоянното си присъствие в страната ни.

Искаме гръцкият бизнес да успява и да печели в България и гръцките инвестиции да се увеличават – от това печелят също българският народ и държава”, коментира Плевнелиев.

„Амбициозната програма за модернизация на България ще продължи”, увери още той. До 2020 г. ще се увеличат средствата от ЕС, предвидени за регионите, като около 15 млрд. евро от европейските фондове ще бъдат инвестирани в модернизацията на страната.

Президентът очаква също така по-висок от прогнозирания ръст на икономиката, задвижена от растежа на вътрешното потребление и намаляващата безработица. Ще продължат и инвестициите в стратегическа инфраструктура – магистрали, проекти за енергийна свързаност, нови гранични пунктове, допълни президентът.

Държавният глава отново подчерта, че решенията на миграционната криза са засилен контрол на външните граници на ЕС, общоевропейска солидарност и решения на миграционния проблем, както и ясно разграничение между икономическите имигранти и тези, които бягат от ужасите на войната. „Тези решения ще се случат и благодарение на усилията на България и Гърция“, посочи Росен Плевнелиев.

От своя страна гръцкият президент Прокопис Павлопулос открои бизнес средата в България като по-добра от тази в южната ни съседка и приветства интереса на гръцките компании да оперират на българския пазар.

„Икономическите и политическите отношения са много добри, но могат да бъдат още по-добри. На добър път сме и вече показахме какво значи развитие на търговско-икономическите отношения чрез подписването на окончателното инвестиционно решение за построяването на интерконекторната газова връзка между двете страни“, заяви гръцкият президент, който открои важността на проекта за енергийната независимост на целия регион.

Прокопис Павлопулос отново подчерта категоричната гръцка подкрепа за членството на България в Шенгенското пространство и увери в гръцката подкрепа за бъдещо присъединяване на България към зоната на единната европейска валута.

„Гърция ще продължи да подкрепя България в последователния й европейски път. България е доказала, че винаги е следвала този път с европейски манталитет, с уважение и с авторитет, защото участва не само с икономиката си, но и с културата си в Европейския проект. Българският народ заслужава бъдещето си в европейското семейство и ние ще бъдем сред първите, които ще ви подкрепят“, каза още президентът Прокопис Павлопулос.

Коментари: 0