Гръцки телевизии съдят правителството

Заради новите регулации 1800 журналисти остават без работа

Гръцки телевизии съдят правителството

Гръцки телевизии ще съдят правителството в Атина, след като бяха лишени от правото да излъчват и заради това над 1800 души остават без работа, съобщава електронното издание „Български новини“.

В края на август министрите дадоха на търг 4 лиценза за телевизионни канали, което остави досега излъчвали канали, сред които и опозиционни, извън ефира. В неполучилите лиценз медии работят над 1800 души, които в най-добрия случай след 3 месеца остават без работа.

Ръководството на Съюза на журналистите започва срещи с лидерите на парламентарните партии за решение по отношение на трудовите права и очакващата се масова безработица сред журналистите. Подготвят се и протести.

Само „Алфа“ и „Мега“ – на практика най-големите телевизии и критици на правителството, които не получиха лиценз, работят над 1000 души. От телевизия „Стар“ пък подадоха съдебен иск срещу процедурата по търга за лиценз.

Опозицията обвинява правителството, че бяха допуснати само 4 лиценза, без програма за съдбата на оставащите безработни журналисти. Аргументите на опозицията са, че управляващаат партия Сириза налага политически контрол върху телевизионните медии.

Лицензирането на медиите е част от програмата за борба с корупцията и „премахване на порочните връзки между управляващи и медии“, отговориха от правителството. 

Коментари: 0