Томислав Дончев: Хъб „Балкан” трябва да свърже всички източници на газ в Югоизточна Европа

Вицепремиерът смята, че хъбът ще даде инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици

Томислав Дончев: Хъб „Балкан” трябва да свърже всички източници на газ в Югоизточна Европа
Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб „Балкан”, цитиран от БТА. По неговите думи съоръжението е проектирано като обединяващ център на всички български настоящи и бъдещи проекти и партньори. Той също така подчерта, че проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на България и Европейската комисия за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

„Идеята на европейския газов хъб „Балкан” е всеки един от вас да може да намери своя интерес за участие. Газовият хъб не изключва нито един от вече съществуващите проекти, както и тези, които са планирани, както и тези, които са в процеса на изграждане“, каза вицепремиерът. Той е на мнение, че съществува потенциал проектите в газовия сектор да бъдат взаимодопълващи се. „Този хъб има за цел да насърчи и да бъде в полза на изграждането на всички проекти и тяхната взаимна свързаност. Защото само тогава можем да говорим за истинска диверсификация и сигурност на доставките”, каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът смята още, че хъбът не е конкурент на някой съществуващите газови проекти или на разработваните и планирани в момента. „Той ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици“, добави Дончев. Пред участниците той посочи, че при разглеждането потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия регион заедно със съседните държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1.2 трлн. евро, население от 126 млн. души и консумация на газ, която надхвърля 70 млрд. куб. м годишно.

Коментари: 0