Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Вотът се проведе след тричасов дебат

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Снимка: БТА

300 ~ 1 мин. четене
Правителството на Алексис Ципрас оцеля след вот на недоверие, който бе гласуван късно снощи. 153-ма депутати подкрепиха кабинета, а 136 гласуваха против него. Партията на Ципрас "Сириза" има 145 места в парламента, но тя получи подкрепата на 8 независими депутати. 

Вотът се проведе след тричасов дебат в резултат на изказване на зам.-министъра на здравеопазването Павлос Полакис по адрес на един от опозиционните политици, който е инвалид. Той го обвини, че се е възползвал от заболяването си, за да получи преференциално отношение при осигуряване на държавна работа. Полакис предизвика негативни реакции и с нарушаване на забраната за пушене на обществени места. 

В началото на седмицата гръцкото правителство обяви серия от мерки за облекчаване на финансовия натиск, включително намаляване на данъците и постоянни надбавки за пенсионерите, чиито доходи бяха намалени по време на дълговата криза в Гърция.

Страната излезе от третия международен спасителен план през август миналата година и преизпълнява фискалните си цели. Това позволява на Ципрас да въведе някои облекчения за населението. Мандатът на правителството му изтича през октомври.
Коментари: 0