Грета Тунберг регистрира името си като търговска марка

За да спре злоупотребите

Грета Тунберг регистрира името си като търговска марка

Тунберг на Световния икономически форум в Давос

Снимка: БТА

1780 ~ 2 мин. четене
Климатичният активист Грета Тунберг обяви, че ще запази името си като търговска марка, както и името на движението #FridaysForFuture (Петъци за бъдеще), за да спре хората да ги използват за свои цели.

През 2018 г. училищната стачка на тийнейджърката прерасна в глобално движение, което стана известно като #FridaysForFuture, пише Би Би Си. Милиони хора в страни като Австралия, Гана, Германия и Великобритания се включиха в протестите.

Шведската активистка каза в Instagram, че хората са се опитвали да продават продукти и да събират пари от името на движението.

"Моето име и движението #Fridaysforfuture постоянно се използват за комерсиални цели без каквото и да било съгласие", каза 17-годишната Грета.

Тя е подала документи за регистрация и на запазената марка Skolstrejk för klimatet (училищна стачка за климата), фразата, използвана в протестния ѝ знак, който тя носи по целия свят на протести на #FridaysForFuture.

Тя добави, че хора са се опитвали да си служат с нейното име „с цел да общуват с високопоставени хора, политици, медии и артисти“.

Тунберг съобщи още, че е създала фондация с нестопанска цел, която да поеме финансовите дела на #FridaysForFuture. Тя ще управлява парите, събрани от даренията.

"Целта на фондацията ще бъде да насърчава екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психичното здраве", каза тя на своите последователи в Instagram.

Тунберг се превърна в говорител по темата за действия по изменението на климата. Нейното послание за справяне с повишаването на температурите обаче не е прието добре от всички.

По-рано този месец министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин каза на тийнейджърката да отиде и да учи икономика, преди да поучава инвеститорите.

През декември миналата година Грета Тунберг бе обявена за личност на годината от списание Time.
Коментари: 0