Групата от Лима засилва натиска срещу Николас Мадуро

Латиноамериканският блок настоява венецуелският президент да предаде властта на опозиционния лидер Хуан Гуайдо

Групата от Лима засилва натиска срещу Николас Мадуро
652 ~ 1 мин. четене
Групата от Лима – 14 латиноамерикански държави и Канада, засилва натиска върху венецуелския президент Николас Мадуро за провеждането на нови избори. Днес Блокът ще обсъди в Отава какви мерки да предприеме в тази посока.

Източници са казали за Reuters, че Групата от Лима е настроена да не се налагат допълнителни санкции срещу правителството на Мадуро. Повечето от членовете смятат обаче, че сегашният президент трябва да предаде властта на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент миналия месец. Членовете на Групата призовават и за нови президентски избори.

Съединените щати, които не са член на групата, също иска Мадуро да си отиде.

Николас Мадуро, който вече няколко години води Венецуела по пътя на икономическата и социална разруха, заяви в интервю, което бе излъчено по испанския телевизионен канал „Антена 3“ в неделя, че не приема ултиматуми от никого. „Избори ще има през 2024 г.“, каза той.

На срещата в Отава днес ще бъде обсъдено как да се помогне на народа на Венецуела, включително чрез незабавна хуманитарна помощ, съобщиха от офиса канадския премиер Джъстин Трудо.

Миналия месец Групата от Лима обяви забрана за пътуване на високопоставени венецуелски служители и замразяване на чуждестранните им активи.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп миналата седмица наложи санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA, които с голяма вероятност ще намалят приходите за страна, засегната от недостиг на лекарства и недохранване.

В интервю, което се излъчи в неделя, Тръмп заяви, че военната намеса във Венецуела „е опция“.
Подкрепи Economic.bg