Гуверньорът на Фед не мисли за отрицателни лихви дори и във време на икономическа криза

Според него към момента лихвените проценти „работят добре“

Гуверньорът на Фед не мисли за отрицателни лихви дори и във време на икономическа криза
Вчера приключи двудневното заседание на Федералния резерв, на което Федералния комитет по отворените пазари одобри понижението на основния лихвен процент с 25 базисни пункта и намекна, че предстоят допълнителни понижения на лихвите, както и че вероятно ще има още едно до края на 2019 година. Два месеца след първото понижение на ставките целевият диапазон на овърнайт репо лихвата се измества надолу до 1.75-2%. Лихвата върху свръхрезервите бе понижена с 30 базисни пункта. Очаквано гуверньорът Джером Пауъл си навлече гнева на президента Доналд Тръмп с изказването, че не би снижил лихвите до отрицателни нива  дори и в състояние на икономическа криза, като посочи, че към момента лихвените проценти „работят добре“. 

Веднага след думите на гуверньора индексът на сините чипове Dow Jones изтри натрупаните печалби до момента и навлезе в червена територия. Въпреки това малко преди края на сесията биковете отново надделяха и в крайна сметка бенчмаркът изпрати макар и с малко нова положителна сесия. 

Широкият S&P 500 успя да последва стъпките на Dow и в крайна сметка се повиши с 0.03 на сто до 3006 пункта. Технологичният Nasdaq изостана с 0.11% до 8177 пункта. На корпоративния фронт книжата на един от най-големите превозвачи в света FedEx поевтиняха с близо 14% след новината, че компанията понижава прогнозата си за печалба за 2020 г. В същото време акциите на енергийните компании отчетоха силен спад, след като Тръмп обеща да увеличи санкциите срещу Иран заради серията от атаки срещу Саудитска Арабия. В Европа немският бенчмарк DAX прибави 0.14 на сто към  стойността с до 12389 пункта, а френският САС – 0.09% до 5620. Британският FTSE обаче не успя да се справи с мечките и се понижи до 7314 пункта в края на борсовата сесия.

Основен лихвен процент – АЦБ

В четвъртък Английската централна банка ще обяви позицията си относно основната лихва, като според анализатори в 14:00 часа няма да видим промяна от сегашните 0.75%. Макар и краткосрочно засилена волатилност ще има при лирата предвид приближаващия Брекзит и намаляващата възможност за изход без сделка.

Книжата на AMD се движат с възходящ темп, но през последните три месеца се забелязва съпротива около 34-35 долара на акция. Индикаторът Стохастик е в зоната около 50 пункта, но е напът да бележи низходящо пресичане, което би могло да предшества надмощие на мечките. Макар и да имахме пробив на 50-дневната средна, понижението не е значително и котировките се движат около нея. За вход в къса позиция бихме приели за знак спад под тренд линията. За покупка смятаме, че трябва да се изчака покачване над подвижната средна.

Валутната двойка успя да пробие съпротивата при 23,60% от Корекцията на Фибоначи и е напът да атакува следващата такава. Въпреки че пробивът изглежда потвърден с вчерашното затваряне над тази зона, бихме били по-позитивно бичи настроени след покачване над 1.1020.

Ценният метал слезе под долната граница на възходящия канал с пробива на 50-периодната средна. Въпреки него обаче не е формирано обръщане на тренда и може да се каже, че стойностите около 17,40-17,50 долара за тройунция образуват подкрепа на среброто. За покупка бихме препоръчали да се изкача изкачване над средната, а за продажба – спад под 17 долара или сформиране на своеобразен краткосрочен низходящ тренд.

Технологичният бенчмарк на САЩ е движи възходящо през цялата 2019 година, но се забелязва отслабване на хода и образуване на съпротива при около 8250 пункта. Смятаме, че индексът ще направи опит за пробив на пълзящата средна и той може и да е успешен, но не очакваме да пробие линията на подкрепа от 2019 г. Въпреки това на фона на забавянето на глобалната икономика и търговската война не са изключени и внезапни силни движения, поради което препоръчваме да се поставят стоп поръчки за ограничаване на евентуални загуби.
Коментари: 0