Хакери измамиха с $5 млн. биткойн търговци

Борсата Bitstamp е станала обект на неидентифицирана електронна атака

Хакери измамиха с $5 млн. биткойн търговци

Кибер крадците са успели да пренасочат около 19 000 биткойни, което се равнява на приблизително 5.2млн. щатски долара от сметки на Bitstamp, съобщава CNN. Компанията заяви, че e преустановила някои услуги след като дигиталните портфейли на техни потребители са манипулирани на 4 януари.

Bitstamp предупреди клиентите си да не правят никакви депозити, защото в момента тече съвместно разследване с властите, което цели да открие виновниците. Според тях нарушението засяга само малка част от общите им резерви, които са станали обект на атака. Хакерите са изключили защитните системи за съхранение и са получили достъп до сметките на някои клиенти на платформата, която гарантира възстановяването на загубите на потребителите си.

Това не е първият път, Bitstamp е бил жертва на престъпленията в кибернетичното пространство. През февруари месец тази година компанията предотврати хакерски тегления, след като словенски злодеятели са претоварили сървърите и са затруднили клиентското обслужване.

Биткойните са загубили част от блясъка си през изминалата година. Виртуалната валута се търгува на нива около 275 щатски долара, което е много ниска ставка, в сравнение с цените от края на 2013г., когато те надхвърляха 1000 долара.  Стойността им се срина, след като системата на организацията е била затрупана с бъгове и хакове.

Най-голямата злоупотреба в световен мащаб през 2014г. е обира на японската платформа Mt. Gox, която също стана жертва на хакерски набези. Търговията и бе преустановена, след като те сами спират инвеститорите си да теглят пари, веднага когато разбират за атаката. В този случай загубите се оценяват на близо 400 млн. щатски долара.

Bitcoin системата е създадена през 2009г. и позволява на потребителите да купуват стоки анонимно. Миналия месец Microsoft (MSFT, Tech30) се присъедини към нарастващия брой компании, които приемат биткойни като начин на заплащане и така се присъедини към PayPal в технологиите за електронно разплащане.

Цифровата валута остава спорна, тъй като тя не е официален документ или всепризната парична единица, което прави употребата и непрактичен метод, излагащ потребителите си на риск.

Коментари: 0