Хакери може да забавят COVID ваксинацията

IBM алармира за вече задвижени кибератаки

Хакери може да забавят COVID ваксинацията

Снимка: Pixabay

Хакери може да атакуват компаниите, занимаващи се с разпространението на ваксините срещу COVID-19. За това алармира технологичният гигант IBM, цитиран от Reuters. Експертите се опасяват, че кибершпионите може да насочат престъпленията си към сложната логистична дейност по разпределението на така важния за света фармацевтичен продукт.

IBM заяви в своя блог публикация в четвъртък, че е разкрила „глобална фишинг кампания“ срещу компаниите от т.н. „студена верига. Това са организациите, ангажирани със съхранението на ваксините, чието транспортиране трябва да се случва при изключително ниски температури.

За продукта на Pfizer-BioNTech например се знае, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий или дори под тази температура, за да се избегне разваляне.

Американската агенция за киберсигурност също предупреди властите, които се занимават с ваксините в САЩ, да са нащрек. Разбирането как да се изгради сигурна студена верига е от основно значение за разпространението на ваксини.

Отделът за киберсигурност на IBM съобщи, че се е натъкнал на следи, водещи до хакерска група, която събирала информация за различни аспекти на студената верига. За целта кибершпионите използвали добре изработена имейл атака. Според информацията те пращали писма от името на изпълнителния директор на китайски доставчик, специализиран в транспортирането на ваксини и съхранението на биологични проби.

Според IBM хакерите са положили „изключително много усилия“. Те са си направили труда да проучат марки, модели и цени на различни хладилни агрегати, за да се подплатят атаката си максимално добре от фактологична гледна точка.

Коментари: 0