ЕС подготвя „План Б“, с който да заобиколи Унгария и Полша

Двете страни пък обявиха, че ще разчитат на теглене на нов дълг

ЕС подготвя „План Б“, с който да заобиколи Унгария и Полша

Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз подготвят „План Б“ в опит да заобиколят наложеното от Полша и Унгария вето върху бюджета на Блока и многомилиардния антикризисен фонд.

Бюджет на ЕС

Ръководството на източноевропейските държави се обяви в сряда срещу останалите 25 членки на ЕС на среща на правителствени пратеници в Брюксел. Унгария и Полша продължиха да упражняват ветото си върху пакета за помощ, насочен към подсилване на възстановяването след пандемия. Упорството им идва в момент, когато втората вълна на коронавирус отново съсипва европейската икономика.

Ето защо ЕС се ориентира към възможността да „отреже“ Унгария и Полша от спасителния фонд на стойност 750 млрд. евро, като на практика ги лиши от правото да наложат вето върху сделката. 

Ако те не спазват правилата в нашата игра на европейско ниво, ние го правим без тях“, бе коментарът на Манфред Вебер, ръководител на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, цитиран от Bloomberg. „Така че те трябва да са наясно, че това може да е голям проблем за собствените им страни“.

Лидерите на ЕС ще проведат ключова среща на върха на 10 декември. Най-вероятно на нея ще бъде направен последен опит за разрешаване на конфликта, който засяга и следващия седемгодишен бюджет на Блока. Полша и Унгария не приемат сделката заради условието достъпа до евросредства да става с признаването на върховенството на закона. Двете страни са обект на проверки от ЕС точно по тази линия и са застрашени от загуба на общо 180 млрд. евро.

И въпреки това полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че страната му може да се справи с потенциалното изключване от спасителния фонд, тъй като може да повиши евтино дълга на страната на финансовите пазари.

Фондът за възстановяване по същество е изграден от кредит“, каза Моравецки в отговор на онлайн въпроси късно в сряда. „Да, това е заем с ниска лихва, но днес можем да пуснем и заем с много ниска лихва – чрез издаване на облигации“.

Заеми за милиарди

Разходите за заеми в Полша спаднаха, след като централната банка на страната намали лихвените проценти до почти нула и стартира програма за изкупуване на облигации през пролетта, за да помогне за смекчаване въздействието от коронакризата. Доходността по референтната 10-годишна облигация сега е 1.27%, което се сравнява с отрицателните разходи по заеми, които ще бъдат отпуснати от фонда за възстановяване на ЕС.

И все пак, ако ЕС спре парите към страната, това ще накара правителството във Варшава да вземе назаем „десетки милиарди евро“ през следващите шест години, каза Матеуш Милевски, търговец на дългове в MBank SA във Варшава.

Ако Полша покрие липсата на средства от ЕС със собствена емисия, ще трябва да се справим със значителен скок на дълга“, каза Милевски.

Унгария, от своя страна, вече се е позиционирала на финансовите пазари. Миналия месец правителството продаде еврооблигации на стойност 2.5 млрд. евро. Годишната емисия в чуждестранна валута достигна 6.5 млрд. евро, най-високата от поне 1999 г. насам.

Коментари: 0