Хампарцумян: Вредите от COVID-19 върху икономиката не са толкова тежки

Според него не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум

Хампарцумян: Вредите от COVID-19 върху икономиката не са толкова тежки

Снимка: Economic.bg/Архив

3365 ~ 1 мин. четене

Вредите от COVID-19 върху икономиката не са толкова тежки, колкото се очакваше. Има сегменти на икономиката, които процъфтяват въпреки кризата пандемията. Това са например онлайн търговията и куриерските фирми, сподели по bTV банкерът Левон Хампарцумян.

 

Според него прогнозите за влошаване на икономиката са били надценени. Това се вижда в Германия, както и в България.

Има сектори, които са по-тежко засегнати като туризма и ресторантьорството, но те бързо ще се възстановят след кризата, прогнозира банкерът.

Хампрацумян не очаква пандемията да причини забавяне в процеса на присъединяване на България към еврозоната.

Не трябва да губим доверие в банките в тази ситуация. В пост-ерата на Covid-19 той смята, че те ще са институциите, през които ще се канализират системите за подпомагане.

При всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейлите на трезорите, но през добрите години те са натрупали достатъчно буфери, които ще им помогнат да преодолеят трудностите, каза Хампарцумян.

Според него не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум: „Ние вече виждаме, че медицинската фаза на проблема, като че ли има светлина в края на тунела, има решение. Прекаленото удължаване на мораториума ще има негативен ефект, защото фирми, които са нежизнеспособни и с COVID и без COVID, няма смисъл да ги дундуркаме“.

Подкрепи Economic.bg