Хърватия намалява пенсионната възраст

След протест и подписка от над 700 000 души

Хърватия намалява пенсионната възраст

Снимка: Pixabay

Хърватското правителство ще върне пенсионната възраст на страната обратно на 65 г. от 67 г. сега след протестна кампания, ръководена от водещи синдикати, заяви премиерът Андрей Пленкович в четвъртък.

Три основни профсъюза събраха подписка с над 700 000 подписа на гражданите миналата пролет, за да предизвикат референдум за решението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране. Въпреки това, вместо да призове народен вот, правителството реши да отстъпи.

"По този начин ние показваме, че слушаме какво ни казват нашите граждани. Някои от нашите граждани обаче искат да продължат да работят над 65-годишна възраст и ние ще направим това възможно в ревизираното предложение (за пенсионно) законодателство", каза Пленкович на сесия на кабинета.

„По този начин ние постигаме баланс между исканията на кампанията и желанието на онези, които могат и искат да работят по-дълго.“

През декември парламентът одобри правителствено предложение за повишаване на възрастта за пенсиониране на 67 г. от 2033 г. за мъже и жени и за намаляване на пенсиите за хората, които се пенсионират рано.

Хърватия, като много европейски страни, има застаряващо население. Обществената му пенсионна схема струва почти 40 милиарда куни (6 милиарда долара) годишно, но това не може да бъде покрито от вноските на работниците и бюджетът трябва да финансира около 17 милиарда куни от данъци годишно за покриване на недостига.
Коментари: 0