Хазарт на финансовите пазари

До края на годината не предприемайте никакви инвестиционни решения, съветва Бисер Манолов

Хазарт на финансовите пазари

В края на годината търговията на финансовите пазари си е чиста проба хазарт. Ликвидността се изпарява и ценовите движения наподобяват влакче на ужасите с рязко движение и в двете посоки. „Големите акули“ отдавна са приключили с позициите си и се наслаждават на коледните празници. Точно поради тази причина да се правят каквито и да е прогнози и пазарни препоръки за ценовите равнища в края на годината е като игра на ези и тура. 

В такава ситуация пазарните участници си избират даден актив като водещ и безотговорно следват неговото поведение с упоритостта на стадо овце, което следва водача, но за съжаление, и със същата интелектуална мощ. Този актив в момента е петрола. Да, всички са вперили очи в цената на „черното злато“ и вскяко негово движение провокира незабавно движение и в цените и на останалите финансови активи. 

Категорично не споделям мнението, че става въпрос само за свръхпредлагане на петрол. Считам, че много по-важен фактор за ценовото движение на петрола е спада на икономическата активност в Китай. В края на годината станахме свидетели на оформянето на ценово дъно на суровия петрол около нивото 35 долара за барел. В сряда той повиши стойността си с близо 2.5%. Разбира се, че фондовият пазар също пое в тази посока. Преобладаващото становища на анализаторите бе, че цените на акциите се покачват, защото се повишава цената на петрола. В недалечното минало бе точно обратното , но както всички знаем старите постулати за финансовите пазари отдавна не са валидни. 

Единственото, което работи на пълни обороти в момента, са печатарските машини на централните банки. Не знам защо трейдърите превъзнасят до небето този факт забравяйки, че безкрайно надуващия се балон няма как да не се пръсне.

Доларът навлезе в изключително комфортна зона спрямо основните валути. Двойката евро долар през последната седмица се търгуваше в диапазона 1.08-1.10 долара за евро. Всеки път, когато тя доближаваше една от двете споменати граници започваха екстремалните коментари. Не съм почитател на теорията, че ще станем свидетели на някакви ексцесии. Централните банки имат две съкровени мечти за 2016 година: Първата, да се повиши инфлацията, а втората - валутните котировки да замръзнат завинаги.

Препоръката ми до края на годината е да не се предприемат каквито и да инвестиционни решения. Радвайте се на коледните празници с близките си хора и изживявайте щастливи моменти. От мен толкова за 2015 година.

Коментари: 0