Heineken започва да съкращава персонал заради кризата

Компанията планира да освободи 20% от работната си сила

Heineken започва да съкращава персонал заради кризата

Снимка: Unsplash

Heineken, втората по големина пивоварна в света, планира да намали разходите за персонал с 20% в централата и регионалните офиси. Съкращенията ще започнат през първото тримесечие на 2021 г. и са вследствие на втората вълна на коронавируса, която затруднява работата на компанията.

Планираните съкращения „трябва да се разглеждат като обнадеждаваща стъпка в правилната посока на новия главен изпълнителен директор с цел заздравяване на компанията и увеличаване на маржа“, каза Саймън Хейлс, анализатор в Citi, пише Finantial Times.

Долф ван ден Бринк пое поста на изпълнителен директор на компанията през юни.

Amstel, Tiger и Moretti, които са собственост на Heineken, отчитат нетна печалба за първите девет месеца на 2020 г. от 396 млн. евро, което е 76% по-малко от миналата година, когато успяха да постигнат 1.7 млрд. евро печалба, съобщиха от групата в сряда.

Heineken пое ангажимент да избегне „структурно“ съкращаване на работни сила през 2020 г., но заяви, че очаква новата вълна от коронавируса, която набира сила в момента да окаже сериозно влияние върху бизнеса и да вземе много „икономически жертви“.

„Въпреки че Heineken наблюдава възстановяване през лятото, несигурността на пазарите ще се увеличи през четвъртото тримесечие вследствие на евентуално налагане на повторно пълно блокиране на градове и държави, което ще нанесе силни икономически последствия“, заявиха от групата.

Коментари: 0