5 хил. българи осъдени за данъчни престъпления за година

Данъчните проверяват българите с офшорни сметки в Панама

5 хил. българи осъдени за данъчни престъпления за година

На година осъдените за данъчни престъпления са около 5 хил. души. Това е малко позната статистика, но тя е плод на съвместните усилия между НАП и прокуратурата, заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред бТВ.

Той припомни, че днес е последният ден за подаване на данъчни декларации. Санкцията за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочна грешка при декларирането – до 1000 лв. Според него става въпрос за около 15 хил. души, които все още не са подали данъчните си декларации.

„Тази година една трета от всички декларации са подадени онлайн. Забелязват се положителни тенденции – броя на подалите се е увеличил с 4%, а на тези онлайн – с около 30%”, подчерта Бъчваров.

Той разкри, че Националната агенция по приходите прави ежемесечни проверки на състоянието на някои граждани. „Където има несъответствие – човека е декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години”, поясни говорителят на НАП.

Данъчните са поискали съдействие и информация за българските граждани, чиито имена се появиха в т. нар. „Панамски документи” . Молбата е изпратена към централата на Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон, но все още няма отговор.

Въпреки това от НАП са започнали проверка на българите, които бяха разпространени в медиите като свързани с „Панамските документи”.

Припомняме, че в изтеклите документи се появиха имената на бившия шеф на външнотърговската банка Чавдар Кънчев, на семейството на бизнесмена Николай Банев и съпругата му Евгения, като и на бизнесмена Петър Манджуков. В документите се появи и името на Ангел Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г.

Коментари: 0