Хилъри или Тръмп: Зад кой кандидат са парите?

Демократите са значително по-щедри от републиканците

В навечерието на изборите в САЩ:

Хилъри или Тръмп: Зад кой кандидат са парите?
3800 ~ 3 мин. четене

В навечерието на президентските избори в САЩ все още не е ясно кой е фаворит - Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп. Най-точният барометър за това кой от двамата има предимство в реалната политическа надпревара не са социологическите проучвания, а парите.

Всеки кандидат създава комитети за политическо действие, които набират средства по строги правила и лимити за даренията. Най-важни са т.нар. супер комитети – допълнителни източници на финансиране, чрез които се събират дарения от корпорации, съюзи, частни лица и асоциации.

Те могат да събират неограничено количество пари в подкрепа на съответния кандидат, което е най-сериозното им предимство. Именно там се насочват средствата от едрия бизнес, който подкрепя даден кандидат. Събраните суми се използват най-вече за реклама по медиите.

В кампаниите се намесват и т. нар. тъмни пари - средства, вкарани чрез обществени организации, които могат да събират неограничени средства, без да огласяват дарителите и да спазват правилата. Парите отиват главно за реклами в електронните медии. Много от тях очернят съперниците и по-малко съдържат послания към избирателите с програмите на кандидатите. 

В самия край на кампанията машината за пари заработва с пълна пара. Който има най-голям фонд от частни дарения, той би трябвало да спечели изборите.

Клинтън или Тръмп е събрал повече?

Към 28 октомври кампанията на Клинтън е набрала общо 1,0681 млрд. долара, които включват 201,5 млн. долара от супер комитети. В подкрепа на Тръмп са събрани 2 пъти по-малко – 512,2 млн. долара, в които влизат едва 59,1 млн. долара от топ дарителите.

Демократите имат най-голямата мрежа от външни групи за набиране на средства, коментира New York Times. Зад техния кандидат стоят и връзките на семейство Клинтън и семейната фондация. Много милиардери подкрепят Хилъри Клинтън с лични дарения и набират пари. Сред тях са Джордж Сорос, медийният магнат Хаим Шабан и съпругата му Черил, хедж фонд инвеститорът Том Стейер, бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и Стивън Спилбърг.

В другия лагер има рязък спад от предишните избори, когато множество богати републиканци наливаха стотици милиони за Мит Ромни. Доналд Тръмп се зарече да даде 100 млн. лични средства, за да остане чист от чуждо влияние. Но и той има съюзници. Сред тях са хазартният магнат Шелдън Аделсън, хедж фонд инвеститорът Робърт Мърсър и Националната оръжейна асоциация.

Няма как да не забележим, че и в двата лагера даренията са намалели значително, но при републиканците спадът е с 95% спрямо 2012 г.

Къде изчезнаха републиканските дарители?

В настоящата кампания традиционните републикански дарители оказват доста по-скромна финансова подкрепа на кандидат-президента на партията си. Заможните републиканци вероятно не смятат, че Тръмп има реални шансове да спечели, и следователно не искат да си пилеят парите, твърди Брайън Кранстън от Independent.

Милиардерът окончателно изгуби подкрепата на републиканците. Те поставят под съмнение шансовете му за победа, така че съсредоточават усилията си върху запазването на мнозинството си в двете камари на Конгреса.

Освен това, от самото начало на кампанията си, Тръмп създава очакването, че като милиардер, може да се самофинансира. До момента обаче републиканецът е похарчил за кампанията си едва около 60 млн. долара лични средства.

Голям бонус за бизнесмена е, че той не се нуждае от платени медийни изяви, защото всяко негово провокативно изказване веднага се превръща в световна новина. Но каквато и популярност да е натрупал милиардерът със скандалното си поведение, парите са при Хилъри Клинтън. 

Подкрепи Economic.bg