Хиляди протестират в Барселона срещу каталунската независимост

Протестиращите искат да покажат колко е разделен регионът по този въпрос

Хиляди протестират в Барселона срещу каталунската независимост
1804 ~ 1 мин. четене

Над 500 хил. души излязоха по улиците на столицата на Каталуния Барселона в неделя, за да изразят противопоставянето си с всяка декларация за независимост от Испания, предава Reuters. Протестиращите искат да покажат колко е разделен регионът по този въпрос.

Те се събраха в централната част на Барселона, размахваха испански и каталунски знамена. На флаговете има слогани "Каталуния е Испания" и "Заедно сме по-силни", тъй като политиците и от двете страни десетилетия затвърждават позициите си в най-тежката политическа криза в страната.

По-рано днес министър-председателят Мариано Рахой заяви, че испанското правителство няма да допусне едностранното обявяване на независимост от каталунските власти да стане реалност. В интервю за вестник "Ел Паис" той посочи, че Мадрид ще използва всички конституционни възможности, за да не позволи отделянето на автономната област да стане факт.

Предупреждението на Рахой идва, след като лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза, че ще обяви независимост в понеделник. Има спекулации, че парламентът ще обяви едностранно своята независимост. 

На фона на политическата несигурност в страната бизнесът продължава да обявява, че ще напусне каталунския район. 

Богатият североизточен регион със 7.5 милиона души, който има свой собствен език и култура, проведе референдум за независимост от Испания на 1 октомври. Той обаче бе в нарушение на испанската забрана.

Повече от 90% от 2.3-те милиона души, които гласуваха, подкрепиха отделянето, според каталунските служители. Но тази избирателна активност представлява само 43% от 5.3-те милиона гласоподаватели в региона, тъй като много противници на независимостта останаха настрана.

Подкрепи Economic.bg