Хонконг с проект за изкуствени острови за $80 млрд.

Така правителството се надява да се справи с жилищната криза

Хонконг с проект за изкуствени острови за $80 млрд.
Правителството на Хонконг планира да похарчи 624 млрд. хонконгски долара (870 млрд. щ.д.) - или половината от фискалния си резерв, за да построи изкуствени острови, които ще спомогнат за облекчаване на жилищната криза.

Цената за проекта Lantau Tomorrow Vision включва разходи за рекултивация, инфраструктура и подобряване на транспорта, каза Майкъл Уонг, министър на развитието, на брифинг днес, след одобряването на разходите.

Повече от една трета, или 256 млрд. хонконгски долара, ще отидат за изграждане на изкуствени острови, обхващащи 1000 хектара от остров Лантау.

Проектът предвижда и изграждането на нови пътни и железопътни мрежи, свързващи Хонконг, Лантау, бъдещия изкуствен остров и Туен Мун, включително западна железопътна връзка.

Властите прогнозират, че 1000 хектара изкуствени острови ще осигурят до 260 000 апартамента, 70% от които ще бъдат заделени за обществени жилища.

Амбициозният план за пръв път беше представен от премиера на Хонконг Кари Лам като част от нейното годишно политическо обръщение миналата година, когато тя каза, че правителството ще реализира визията в рамките на 20 до 30 години.

Заобиколен от вода от три страни и от континентален Китай от четвъртата, Хонконг е изправен пред сериозен недостиг на земя, което доведе до значително повишаване на цените на имотите и те са едни от най-скъпите в света.

Властите в Хонконг са изчислили, че продажбата на търговски и жилищни площи на изкуствените острови може да доведе до приходи от 970 млрд. хонконгски долара. 

В края на януари администрацията има HK$1,2 трилиона фискални резерви.
Коментари: 0