Хотелите в Барселона губят пари заради каталунската криза

Този сектор не е единственият, който пострада от ситуацията

Хотелите в Барселона губят пари заради каталунската криза

Снимка: Pixabay

Положението в Каталуня не само раздели обществото в региона, но също така имаше пряко влияние върху печалбите на бизнеса в тази автономна област. Това заключение може да бъде направено въз основа на данните на Асоциацията на хотелиерите в Барселона.

Според вестник La Vanguardia, средно през октомври, в разгара на кризата, хотелите в каталунската столица отчита спад от 13% от приходите на стая. „Има четири и пет звездни хотели, които губят 40%, повече от сто хотела - 30%”, - обясни председателят на гилдията Жорди Клос. Според него само малък брой фирми са завършили месеца с положителен резултат.

Клос отбеляза със съжаление, че ситуацията „се движи от лошо към по-лошо”, защото през лятото имаше стачка персонала на международното летище на Барселона, протест срещу наплива от туристи в Каталуния, а след това в средата на август се случи и атентатът в столицата. „Това блокира инвестициите”, каза Клос, добавяйки, че не очаква значителни положителни промени нито през ноември, нито през декември.

Хотелиерският бизнес не е единственият сектор, който пострада от ситуацията в Каталуния. По-рано стана известно, че повече от 62% от търговските предприятия в региона отбелязват спад на продажбите през октомври тази година. Във връзка с кризата почти ¼ от испанците, без да броим самите каталунци, спряха да купуват продукти, произведени в автономната област на страната.

Коментари: 0