14 храни под 50 калории, които ви карат да се чувствате сити

Те са много подходящи за диети

14 храни под 50 калории, които ви карат да се чувствате сити

Снимка: Pixabay

Автор: Божидара Иванова
След празниците обикновено идва време, в което искаме да се разделим с натрупаните килограми през почивните дни. Повечето от нас започват да се подлагат на диети, които оставят чувство на постоянен глад. Диетолози препоръчват в тези случаи храни, които са нискокалорични и ще ви държат сити по-дълго време. Причината е, че всяка от тези храни се обработва по-дълго време от организма и стомахът е пълен през целия ден. 


Леща

Лещата е добър източник на протеин. Две супени лъжици леща съдържат 28 калории,2 грама фибри и 2,2 грама протеин. Тя може да се добавя към супи, салати, яхнии или просто да се консумира сварена.


Гъби
Пет средни на големина гъби съдържат около 20 калории. Гъбите са с ниско съдържание на калории, без мазнини, без холестерол, без глутен и с много ниско съдържание на натрий. Те осигуряват важни хранителни вещества за организма - селен, калий, витамин D, рибофлавин и други. Също така те имат мека текстура, която създава чувство за ситост. Само с 20 калории гъби можете да се чувствате по-сити, отколкото от други нискокалорични храни. 


Тиква

Половин чаша тиква има 15 калории. Тя е добър източник на витамин D, желязо, фолиева киселина, витамин B6, фибри, калий и други. Тиквата е подходяща храна за отслабване, благодарение на съдържанието на фибри, които ви карат да се чувствате сити по-дълго време. 


Зеле

Зелето е страхотна нискокалорична храна. Половин купа зеле съдържа само 17 калории. По-хубавото е, че можете да ядете голямо количество зеле, докато се почувствате сити. То е богат източник на фибри, протеин, фолиева киселина, желязо, магнезий и фосфор. 


Бейби морков

Морковите са добър избор за нискокалорична закуска с 2 грама фибри и 1 грам протеин. Освен това бета-каротинът в морковите помага да поддържате очите си здрави. 


Боровинки

Половин купа боровинки съдържа около 42 калории. Тези плодове са известни като антиоксидантни и с високо съдържание на витамин C. 


Кисели краставички

Само осем калории се съдържат в една кисела краставичка според Shape. Те са чудесен вариант да вариант, с който можете да замените чипсовете, тъй като са солени и хрупкави. 


Грозде

Около 55 калории има в една купа грозде, според Spoon University. Също така то съдържа полифеноли, витамин C и витамин К. 


Грах

Половин паница грахови зърна съдържа около 13 калории, според USDA. Това означава, че е повече от добре да консумирате грах, когато сте на диета. 


Шамфъстък

15 ядки шамфъстък имат 51 калории, според USDA. Шамфъстъкът е богат на фибри, калий, магнезий, мед и желязо.


Ягоди

Една купа с ягоди съдържа около 49 калории. Те са добър източник на витамин С, магнезий и калий. 


Чушка

В едно парче чушка има само около 2 калории, според Shape, а в цяла чушка около 46 калории, според USDA. 


Краставица

Краставиците имат само 14 калории за чаша, според Shape. Това позволява да си направите нискокалорична закуска с кисело мляко или хумус.


Домати

Един домат съдържа около 22 калории. Те са богати на витамин С, калий и витамин К. 
Коментари: 0