Храните в детските градини - задължително по утвърден стандарт

Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата

Храните в детските градини - задължително по утвърден стандарт

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищата задължително трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Това е записано в наредба за изискванията към безопасността и качеството на храните, публикувана днес в Държавен вестник.

Освен за млечните продукти, промяната в наредбата се отнася и за останалите основни продукти, които се предлагат на подрастващите. Месните заготовки и продукти, брашното и хлябът трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото  масло - по разработения браншови стандарт.

В документа е записано още, че местните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт е задължително да бъдат произведени по технологична документация. До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират, дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в наредбата обаче това става задължително като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

С новите текстове ще се забранява и предлагането на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини. Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.

Коментари: 0